Riippumaton riippakivi

Nyt tuli hassi

Ihan ensiksi lainaus siitä mitä Satu Hassi Facebook päivityksessään tänään kirjoitti.
"

Eikö uusi ministeri tiedä, että naisen sukuelinten silpominen on jo rikos?
Eka kansanedustajavuotenani 1991 tein hallitukselle kirjallisen kysymyksen ns naisten ympärileikkauksen määrittelemisestä rikokseksi. Oikeusministerin vastauksessa todettiin, että on rikos jo ennestään. 1993-95 olin lakivaliokunnassa, ja siellä käsiteltiin rikoslain uudistuksen sitä vaihetta, jossa oli henkeen ja terveyteen kohdistuvat rikokset. Otin saman asian esille. Asiantuntijat sanoivat ettei erillispykälää tarvita, on muutenkin rikos. Mikä rikos, kysyin. Hetken mietittyään asiantuntijat vastasivat, että törkeä pahoinpitely (jonka tuntomerkkeihin kuuluu pysyvän ruumiinvamman aiheuttaminen). 
Pidin huolen siitä, että lakivaliokunnan mietinnön perusteluihin kirjattiin tämä, naisen sukuelinten silpominen eli ns naisen ympärileikkaus on törkeä pahoinpitely (maksimirangaistus 4 v vankeutta). Muutama kk myöhemmin lehdissä sosiaalityöntekijät valittivat että ovat voimattomia kun laki ei kiellä tyttölasten ns ympärileikkausta. Kirjoitin vastineita joissa kerroin mitä edukunta juuri oli päättänyt. Pikku hiljaa levisi tieto siitä että naisen sukuelinten silpominen ON rikos Suomen laissa. Mutta ei näytä kantautuneen uuden ministerin korviin. 
Sitä en toki vastusta, jos asiasta tehdään ihan oma pykälänsä, kuten alun perin 1991 ehdotin. Se voisi selventää asiaa.
" -Satu Hassi, Facebook-

Eli siis oikeusministeri ja lakivaliokunta on 1993-1995 välisenä aikana todennut, että ympärileikkaus lasketaan Suomen lain mukaan törkeäksi pahoinpitelyksi, josta maksimirangaistus on 4v. vankeutta. Tässäkään asiassa ei voida puhua tasa-arvoisessa maassa erikseen tytöistä tai pojista. Varsinkaan kohdella eriarvoisesti näin vakavassa asiassa.

On tainnut vuosien mittaan jäädä muutama törkeä pahoinpitely tutkimatta ja tuomiot antamatta. Mistä tämä johtuu tai kertoo, jos oikeusministeri on noinkin selkeästi oikeuden kannan jo 90-luvulla selventänyt sitä kysyttäessä? Herää myös kysymys, että onko henkilö lain mukaan velvollinen ilmoittamaan rikoksesta, jos on sitä ollut todistamassa tai tietoinen asiasta?
Tähän asiaan täytyisi mielestäni saada pikaisesti selvennystä, koska murentaahan tällainen pelleily koko oikeuslaitoksen uskottavuuden.

Eikä minulla mitään mitään uskontokuntaa tai heidän toimiaan vastaan, jos ovat maan lakien mukaisia. Nyt kuitenkin Suomen laki ja oikeuslaitos näyttäytyy melkoisen erikoisessa valossa ja uskottavuus ei ole ihan katossa. Lakia ilmeisesti voidaan lukea ihan miten tahdotaan tai nähdään sillä hetkellä sopivaksi. Eivätkä nämä harkitsemattomat hassit tilannetta paljoa paranna. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Sukupuolielinten ei-lääketieteellinen silpominen tulisi erikseen määrätä rangaistavaksi ja kun se kohdistuu alaikäisiin tyttöihin ja poikiin, aina törkeäksi pahoinpitelyksi.

On ihan selvä että nykyään rituaalisilpomisesta ei pääsääntöisesti rangaista, jolloin nykyinen laki ei toimi. Todellakin siitä pitää tehdä oma pykälänsä. Suomessa on toimivat neuvolapalvelut ja kouluterveydenhoito ja näiden viranomaisten tulee ilmoittaa epäilystä lastensuojeluun siinä kuin muistakin mahdollisista lapsen oikeuksien rikkomisista.

Kysymyshän ei ole kokonaan uskonnollinen, vaan ennen kaikkea kulttuurillinen. Tietty rajatkiinni-porukka etäännyttää valta-ajattelun ongelmasta käyttäessään lasten silpoista omien "poliittisten" päämääriensä ajamiseksi, mutta näin ei saisi olla.

Käyttäjän JaniMtt kuva
Artturi Määttä

Oikeusministeri ja lakivaliokunta oli nimenomaan todennut Hassi:lle, että ei tarvetta määrittää erikseen, koska jo tällä hetkellä laki määrittää sen törkeäksi pahoinpitelyksi.
Jos on ihan selvää, että siitä ei nykyään rangaista. Eikö silloin ole myös ihan selvää, että lakia voidaan lukea ja toteuttaa ihan miten milloinkin halutaan?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Tästä voinee kiitellä erästä kokoomuksen kansanedustajaa, joka edustaa tiettyä uskontokuntaa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Eikö noissa sukupuolenvaihtoleikkauksissakin silvota sukuelimiä? Missä ero?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Se on aikuisen ihmisen oma päätös.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #5

Oikea Media uutisoi, että lapsia on jo lääkitty silvontaa varten tämänkin uskonnon piirissä:
https://beta.oikeamedia.com/o1-31844

Pohjautuu Daily Mailin artikkeliin:
http://www.dailymail.co.uk/news/article-4743036/80...

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #12
Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Jääskeläisen kommentti taisi ansaita juuri "kuukauden aivopieru" -tittelin. Siitäkin huolimatta että nyt on vasta elokuun 1.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #9

Jotkut ahdasmieliset eivät vain näen asioiden yhteyttä, eikä se suinkaan ole Jääskeläisen vika.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#3
Hyviä kysymyksiä ja eikös minkä tahansa ruumiinosan silpominen ole rikos

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Otan sen verran "rajatkiinni"-haastetta vastaan, että erityisesti tyttöjen silpominen on ehkä yksi parhaita argumentteja erottelematonta monikulttuuri-ideologiaa vastaan. Kulttuurin ulkopuolinen ei voi silpomista kritisoida, koska ei tunne sen merkitystä eikä sen uskoteltuja hyötyjä. Islamiin tuo rituaali ei kuulu, mutta poikien osalta islam noudattaa aabrahamilaista ympärileikkaus-käytäntöä, joka on hyväksytty ympäri maailmaa tietyille kansanryhmille "sallittuna" käytäntönä. Sen kieltämiseen ei Suomessakaan kannata ruutia tuhlata.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

En ymmärrä miksi silpominen olisi argumentti "monikulttuuri-ideologiaa vastaan" tai miksi ulkopuolinen ei sitä voisi kritisoida. Ei maahanmuutto tarkoita sitä, ettei Suomen lastensuojelulakeja pitäisi noudattaa.

Poikien ympärileikkausta harjoitetaan niin juutalaisissa, islamilaisissa kuin kristityissäkin piireissä. Kahdessa jälkimmäisessä myös tyttöjen.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Mie en voi ymmärtää miten Suomi sivistysvaltiona voi "antaa" invalisoida lapsia ilman lääketieteellisiä syistä.

Feminismi on etuoikeutettujen valkoisten naisten pätemistä ja monien oikeiden uhrien halventamista... He eivät ikinä eläisi itse elämää mitä heidän isänsä määräisi... mutta moni joutuu elämään koska toisille on eri säännöt samassa maassa, kiitos feminismin...

Terkkuja Tukholman Tenstasta,istun pubin ainoana länkkärinä...
Puss och kram :)

Käyttäjän JaniMtt kuva
Artturi Määttä

"Eikö uusi ministeri tiedä, että naisen sukuelinten silpominen on jo rikos?" -Hassi-

Minua kyllä kiinnostaisi enemmän, että eikö toimeenpanevat viranomaiset ja oikeuslaitos tiedä, että sukuelinten silpominen on rikos, josta rangaistukseksi on määritelty max 4v. linnaa? Jostain syystä se ei kuitenkaan juuri ketään tunnu kiinnostavan tai ihmetyttävän.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Ihmisoikeusliiton entinen puheenjohta Saido Mohamed sanoo, ettei ole törmännyt työssään tyttöihin, jotka olisi lähetetty Suomesta silvottaviksi. Matkoista liikkuu kyllä huhuja.

http://www.iltalehti.fi/nainen/2014011017915271_na...

Tällaisia matkoja tapahtunee joko hyvin vähän, tai ei ollenkaan. Tai sitten viranomaiset ja sosiaalityöntekijät katsovat asiaa läpi sormiensa, mikä ei vaikuta todennäköiseltä.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"- Siellä ovat taustalla isoäidit ja anopit, jotka huolehtivat tytön pääsemisestä ympärileikkaukseen, koska he uskovat toimivansa tytön parhaaksi. Taustalla on siis vahva sosiaalinen paine."
https://yle.fi/uutiset/3-9302849

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Tyttöjen silpominen lakkaa vasta kun miehet ymmärtävät luomutussujen olevan heidän etunsa mukaisia. Markkinoimalla luomutussun ylivoimaisuutta päästään tavoitteisiin nopeammin kuin esittelemällä terveysongelmia, jotka eivät pääosin ole lainkaan miesten murheita.

Marko Parkkola

Periaatteessa uutta lakia ei tarvita. Kuten sanottua, asia on jo törkeä pahoinpitely. Koska rikos on törkeä, sen ilmoittamatta jättäminen on myös rikos. Näin vanhemmat syyllistyvät rikokseen, vaikkeivat itse silpomista suorittaisikaan. Lisäksi pelkkä silpomismatkan järjestely on rikos (RL 21, 6a§), jolloin vanhemmat voidaan ottaa kiinni jo lentokentällä, lastenvalvonta paikalle jne.

Kaikki välineet on jo olemassa niin tyttöjen kuin poikien silpomisen estämiseksi. Puuttuu vain tahtotila puuttua näihin kulttuurisiin sairauksiin.

Käyttäjän JaniMtt kuva
Artturi Määttä

Onhan se erikoista, kun lakia voidaan lukea ja noudattaa miten milloinkin huvittaa.
Yhtälailla lakia voidaan lukea miten halutaan myös toiseen suuntaan. Mikäli halutaan tai on tarve nähdä joku asia tai henkilö rikollisena, niin luetaan lakia sitten sen mukaan.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Hienoa , sinä oivalsit.
Ja näin tapahtuu päivittäin myös oikeassa elämässä suurinpiirtein kaikkien lakien kohdalla.
Elämä on.

Marko Parkkola

Näinhän se on. Itse olin juuri epäiltynä kiihotuksesta kansanryhmää vastaan, koska julkaisin facebookissa linkin. Syyttäjä ei vaivautunut kuitenkaan syyttämään. En ole kuitenkaan kuullut, että Helsingin Muslimien sivuille, jossa kehotettiin tappamaan vääräuskoisia, linkityksestä olisi kukaan saanut syytteitä niskaansa. Sama kulttuurirelativismi se tässäkin on, kuin silpomisasiassa.

Toimituksen poiminnat